Het onbewoonde paradijselijke Mauritius is in 1598 ontdekt door Nederlanders. Deze schippers doopten het eiland Mauritius naar Prins Maurits, graaf van Nassau, de broer van Willem van Oranje. Tijdens deze tijden werd Mauritius gebruikt door de Verenigde Oost Indische Compagnie als doorvoerhaven vanuit Indie.
Gedurende het verblijf van de Nederlanders op Mauritius werd een aanvang gemaakt met de suikerrietproductie, welke zelfs vandaag het kleurrijke landschap bepaalt van Mauritius. De suikerteelt vormt nog steeds een van de voornaamste exportproducten van Mauritius.
Er werden enkele uitheemse diersoorten op Mauritius gebracht, maar het liep slecht af voor de unieke inheemse dodo ( loopvogel), door Hollandse zeelieden ook wel walgvogel genoemd. Toen de Nederlanders tenslotte het eiland verlieten was er geen enkele dodo meer over. Er resten nu alleen tekeningen van het de dodo. De dodo vormt is nu het geregistreerd huislogo van Mauritius Travel BV.
In 1710 verhuisden de Nederlanders naar de Kaap, omdat dat beter op de handelsroutes lag. Mauritius werd in 1715 gekoloniseerd door de Fransen, die het eiland handig vonden liggen op hun route naar het Verre Oosten. Zij noemden het eiland Ile de France. De eerste Franse missie naar het eiland werd aangevoerd door Guillaume Du Fresne D'Arsel.
In 1810 werd het door de Engelsen veroverd, die het weer omdoopten tot 'Mauritius' en er het predikaat 'Kroonkolonie' aan vastprikten. Het eiland werd in 1814 door middel van de Vrede van Parijs officieel ingelijfd door Groot- Brittanie. Pas in 1968 verkreeg het eiland onafhankelijkheid, hoewel het binnen de Britse Gemenebest is gebleven.
Mauritius heeft zich in de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een van de meest luxueuze toeristische topbestemmingen in de wereld. Vele royalties, waaronder filmsterren en honeymooners, hebben hun weg inmiddels gevonden naar het exclusieve Mauritius.
Het eiland is inmiddels een mengelmoes van diverse religies en culturen geworden, die allen vreedzaam naast elkaar leven.
Mauritius (officieel Republic of Mauritius en in het Frans: Maurice), het vroegere Île de France, is een eiland in de Indische Oceaan en maakt deel uit van de eilandengroep der Maskarenen. Tot de Maskarenen Archipel behoren ook het eiland Réunion en Rodrigues, dat bij Mauritius hoort. De St. Brandon-eilanden en de twee Agalega-eilanden zijn ook Mauritiaanse gebiedsdelen. Net boven Mauritius liggen nog vijf onbewoonde eilanden waarvan Round Island het bekendst is. Mauritius ligt 855 km ten oosten van Madagaskar. Mauritius is 1864 km2 groot, Rodrigues is 103 km2 groot. De gehele staat samen met al zijn gebiedsdelen is 2045 km2 groot. Mauritius is ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht.
Mauritius is van vulkanische oorsprong en ontstond 13 miljoen geleden. De vulkanen op het eiland werken al niet meer sinds 200.000 jaar, hoewel er 10.000 jaar geleden nog lava uitgestroomd is. Dat het land van vulkanische oorsprong is, is nog te zien aan de miljoenen vulkanische stenen die op de grond liggen. Het centraal plateau bereikt op enkele plaatsen hoogten van meer dan 600 meter met als hoogste punt de Piton de la Rivière Noire (813 m). De bergen zijn niet zozeer bijzonder qua hoogte maar zijn opmerkelijk door hun grimmige en bijzondere vormen. Ook zijn er diepe ravijnen met spectaculaire watervallen te zien. Voor de sterk gelede kust liggen koraalriffen. Deze koraalriffen beschermen Mauritius als het ware tegen de invloeden van de zee. In het binnenland liggen een aantal grote kratermeren. Mauritius telt ongeveer zestig riviertjes. De Grand River South East is de langste met bijna 40 km. De Rivière du Poste is 24 km lang. Op plaatsen waar de oorspronkelijke begroeiing nog bestaat, komt tropisch oerwoud voor
In januari, februari en maart is er sprake van de meeste regenval. Cyclonen kunnen soms in deze periodes voorkomen.
ongeveer 15% van de bevolking uit. De Chinezen vormen een kleine minderheid, ongeveer 3% van de bevolking. Deze groep bestaat voor en groot deel uit handelaren en horen over het algemeen bij de rijke klasse. De mensen van Europese, vaak Franse, afkomst zijn afstammelingen van de kolonisten uit de achttiende eeuw en vormen ongeveer 3% van de bevolking. Ze werken meestal in het toerisme en bij de overheid. De Mauritiaanse levensstandaard ligt ver boven het Afrikaanse gemiddelde.
Religie feestdagen:
Religie Hindoestaans, katholiek, islamitisch, protestants.
Feestdagen - 1 januari: Nieuwjaarsdag.
• januari: Cavadee (Hindoestaans feest).
• januari/februari: Chinees Nieuwjaar of Lentefeest.
• februari/maart: Maha Shivaratree, Hindoestaanse pelgrimstocht naar het heilige meer Ganga-Taloa.
• 1 mei: Dag van de Arbeid.
• 8-9 september: Feest van Père Laval, een zalig verklaarde missionari.
• oktober/november: Divali, Hindoestaans feest van de godin van de rijkdom 'Laksmi' met veel kaarsen en lampionnen.
• oktober/november: Ganga Asnan (Hindoestaans feest).
• 2 november: Fête des Morts.
• 25 december: Kerstmis.
Hiernaast worden door de islamieten het einde van de ramadan en de Moharram gevierd. Vooral het laatste is een populair en uitbundig feest. Door de islamitische kalender vallen deze feesten steeds in een andere maand. En ook de tamils hebben een mooi feest: Lopen over vuur. Eens per jaar, maar ook weer op verschillende data, wordt dit reinigingsfeest in de tempels gevierd.
NIEUWE REIS RESTRICTIES VOOR COVID19
Vanaf oktober 2021 zal Mauritius de grensen openen voor toeristen. Bent u volledig gevaccineerd en kunt u dit aantonen dan mag u afreizen en geldt er geen quarantaine verplichting.
Verdere vaccinaties voor Mauritius zijn in beginsel niet vereist. Indien u echter twee weken voor vertrek naar Mauritius in een gele koorts besmet gebied bent geweest dan dient u een gele koorts-vaccinatie bewijs te overleggen. We verwijzen u naar uw plaatselijke GGD of huisarts.Geadviseerd worden inentingen tegen Hepatitis A en B en DTP. Er zijn verschillende goed uitgeruste ziekenhuizen (Port Louis, Curepipe, Pamplemousses). Er zijn overal apotheken op het eiland (open van 8u.30 tot 18 uur - uitgezonderd op zondag).
Andere hygiëne, sterk gekruide gerechten, hoge temperaturen met felle zon en tijdsverschil kunnen bijdragen tot maagproblemen. Neem de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan het eten en drinken. Vermijd onbetrouwbaar eten en drinken van kraanwater. In veel landen wordt het eten anders bereidt dan u in Nederland gewend bent. Wees voorzichtig met gebraden en gekookte gerechten en met in water gewassen groente en fruit. Let op met ijsklontjes, drink geen leidingwater, maar water uit flessen.In zuidelijke landen wordt vaak ongedierte aangetroffen. Er zal op sommige bestemmingen gebruik gemaakt worden van bestrijdingsmiddelen. Neem vooral preventieve maatregelen tegen muggen en andere insecten als muskietennetten en goede muggenolie.
De munteenheid is de Mauritiaanse Rupee (MUR). Voor een Euro krijgt u ongeveer 38 Mauritian Rupee ( koers per 1 januari 2012). Deze munten mag u net als buitenlandse valuta min of meer onbeperkt in en uitvoeren. Het is aan te raden te wisselen bij de bank op Mauritius (open ma t/m vr 10 - 14 uur).
Indien u op de airport van Mauritius arriveert, dan treft u bij de uiteinde van de airport 7 wisselkantoren aan. Hier kunt u uw euro's omwisselen naar Mauritiaanse Rupees. Het is dus niet nodig om in Nederland euro's om te wisselen naar mur's.Creditcards worden geaccepteerd. Ook kan men in grotere steden vaak terecht bij een pin automaat. Het is van grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest.
Het gebruik van creditcards en travellercheques worden door hotels en grotere winkels geaccepteerd. Voor een autohuur dient u ten alle tijde te beschikken over een creditcard.
Ook op culinair gebied is Mauritius een paradijs. De Indiase invloed op de Mauritaanse keuken is zeer groot. Snacks als roti simosa’s enzovoorts staan vaak op het menu. Ook biryani wordt vaak geserveerd, een mix van uien, aardappel en gele rijst. Er zijn ook Chinese, Afrikaanse, Europese en diverse Aziatische restaurants op Mauritius aanwezig. Het eten is in de lokale restaurants goedkopen dan bij de hotels. Een lunch bedraagt ongeveer MUR 200 en een diner MUR 375. De frisdranken kosten rond de MUR 25 en een biertje MUR 45.
Het tijsverschil met Nederland bedraagt in de zomer 2 uur. en in de winter 3 uur. Het is dan 2 uur resp. 3 uur later op Mauritius
Voltage
Op Mauritius wordt er 220 volt gehanteerd. Het is dus handig een universeelstekker mee te nemen
Mauritius is een duik- en snorkelparadijs. De duiklocaties zijn sterk afhankelijk, van waar u rond het eiland wilt duiken en wat u graag wilt zien. De oostkust heeft betere duiklocaties, maar is iets kouder dan de westkust. Sommige delen in het zuiden hebben geen rif en zijn dus erg gevaarlijk door de grote golven. Op verschillende plaatsen voor de kust zijn recente wrakken tot zinken gebracht, om het leven rondom het rif te bevorderen.
Koraalrif: Dit teft u rondom het gehele gebied aan. bekende plekken zijn: Le Morne, Flic & Flac en Trou Aux Biches. Bij Grand Bay in het noorden ligt een interessante vulkanische krater, die vaak bezocht wordt door haaien en roggen.
Alen en Murenen : De 'Serpent Rank'bij Flic & Flac. In elk hoekje treft u wel een aal of murene aan, sommigen met een lengte van 3 meter. Tevens kunt u hier schorpioenen, steenvissen en leeuwvissen treffen.
Grotduiken: De ' Kathedraal' bij Flic & Flac is waarschijnlijk de meest bekende duiklocatie. Het is een interssante klif van 35 meter diep. Op de bodem kunt u een grot binnengaan, die een plafond heeft van 10 meter. In deze grot treft u vaak zeekreeften en scholen vissen.
Wrakken: Een aantal wrakken is bewust tot zinken gebracht door de Marine Conservation Society. U vindt deze bijvoorbeeld bij Flic & Flac en Trou Aux Biches.
Snorkelen: Uiteraard zijn er rondom Mauritius ook voldoende plekken om te snorkelen. Een ideale plek is de lagune bij Flic & Flac. Het water reikt op veel plaatsen niet verder dan de borst. Hou wel in de gaten dat sommige plekken ineens 3 meter diep kunnen zijn.
De beste tijd om te duiken is in de Mauritiaanse zomer van oktober tot juni, dan is het water warmer dan de andere maanden. Gedurende de overige maanden kan ook wel gedoken worden, maar dan is de watertemperatuur gemiddeld 20°Celsius.
Mauritius kent talrijke bezienswaardigheden en mogelijkheden om excursies te reserveren. Bij reservering ontvangt u van Mauritius Travel BV een boek met alle excursiemogelijkheden en bezienswaardigheden.
Een greep uit de vele mogelijkheden:
Noord Mauritius
Grand Bay is het eerste gebied van Mauritius waarin de toeristenbranche zich vestigde. Vele winkels en restaurantjes, bars en cafe’s maken Grand Bay een levendig gebied voor zowel de tourist als de Mauritianen zelf. Het mooie Pereybere strand is populair vanwege zijn shoppingfacilities, restaurants en pubs.Triolet Shivale is de langste dorp op het eiland. In Triolet bevindt zich de grootste Hindu tempel, die reeds in 1819 is gebouwd ter ere van de Hindu goden Shiva en Brahma.
Oost Mauritius
Het oosten van Mauritius is zeer populair vanwege de kustgebied Belle Mare. Bij het Belle Mare bevinden zich vele hotels, maar ook een aantal openbare niet bebouwde stranden. Flacq market is de zeer populaire openlucht markt die door vele Mauritianen en niet Mauritianen wordt bezocht.
Onvergetelijke zwem- en pleziermomenten kan men krijgen bij de Waterpark Leisure Village, een zwemparadijs aan Coastal Road, Belle Mare.
Wat u zeker dient te bezoeken is het Ile aux Cerfs. Ile aux Cerfs is een paradijs voor watersporters en heeft het mooiste strand van Mauritius. Het is een onbewoond eiland op 10 minuten vaarafstand van Mauritius. Sinds kort is er ook een 18 hole golfbaan gebouwd op het Ile aux Cerfs eiland.
Oost Mauritius
In Vieux Grand Port vindt men de oudste ruines van Mauritius, de nederzettingen van de eerste Nederlanders op Mauritius. Mahebourg is een voornaamste visdorpen van Mauritius. Bij Souillac is ook Gris Gris, waar men een zeer bijzonder uitzicht heeft.
West Mauritius
In West Mauritius bevinden zich de Martello torens en Chamarel Village. In Casela is er het vogelpark van 25 hectares groot, waar zich 140 vogelsoorten bevinden, tijgers, apen en veel andere dieren.
Big Game Fishing is razend populair op Mauritius. Voor echte visliefhebbers is er de mogelijkheid om een hele dag de zee op te gaan. Mauritius staat internationaal bekend om de uitstekende uitrusting en de verscheidenheid van de visvangst. Buiten de riffen treft u diverse vissoorten aan, zoals blauwe en zwarte marlijn, diverse haaiensoorten, tonijn, barracuda en andere grote soorten. Ook nemen de plaatstelijke vissers u voor een paar Rupees graag mee de zee op, om te gaan vissen op tandbaars, zeepapagaai en murene.
De zee bij Mauritius bevat allerlei vissen, zoals alle haaitypes, yellow tunas, Bonitos, barracudas en black en blue marlin.Van november tot april/mei jagen de grote vissen rondom het eiland. Een kilometer van de kust is de oceaan 70 meter diep. Mauritius houdt verschillende world fishing records. Mauritius kent vele duikscholen en deepsea fishing companies.
U dient in het bezit te zijn van een Europees paspoort dat bij aankomst in Mauritius ten minste 6 maanden geldig is. Indien u een Belgische of Nederlandse passagier bent, let u erop dat u over een paspoort beschikt: reispassen, identiteitskaarten e.d. worden niet toegestaan. Bij een verblijf dat korter dan 3 maanden is heeft u geen visum nodig. Op het vliegveld kan de douane u ook vragen of u voldoende geld kan tonen voor uw verblijf.
Als u de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, heeft u geen visum nodig.In het vliegtuig zult u een 'embakation form' ontvangen. U zult deze samen met uw paspoort en retourticket bij de douane in Mauritius moeten laten zien. Tevens zult u bij vertrek dit formulier wederom moeten laten zien, bewaar dit dus goed.
Uw bagagevrijdom bedraagt bij economy class 20 kilo per persoon, en 30 kilo per persoon in de businessclass of first class. Als handbagage mag u maximaal 5 kilo meenemen. Meer informatie over de nieuwe regelgeving van uw handbagage vindt u omder het kopje "bagage EU regelgeving"
U dient bij vertrek vanuit Schiphol/ Dusseldorf door te geven aan het check in personeel dat uw eindbestemming Mauritius is en dat u uw bagage wilt doorlabelen naar Mauritius. Hierdoor wordt uw bagage automatisch doorgestuurd naar Mauritius, zonder dat u de bagage op uw overstapluchthaven opnieuw dient in- en uit- te checken.
Reizigers die extra bagage willen meenemen zoals golftassen en duikspullen, dienen bij het maken van hun reservering contact met Mauritius Travel BV op te nemen. Deze reizigers zullen een speciale uitdraai ontvangen met de authorisatie van de maatschappij om extra golf- of divingequipment mee te kunnen nemen. U dient als reiziger te verifieren of deze authorisatie voor extra bagage reeds gegeven is aan Mauritius Travel BV door ons te contacten.
Vanaf 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie.De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Ook geldt het voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder.Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:U kunt een geschikte doorzichtige plastic zak van thuis meenemen. Tijdens de introductieperiode ontvangt u de doorzichtige plastic zak gratis op alle Nederlandse luchthavens.Er zijn twee uitzonderingen:
Aankopen op de luchthavens en aan boord
Apart aanbieden van uw handbagage
Bij de handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart aanbieden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. Ook jassen, colberts en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet u apart aanbieden bij de handbagagecontrole.Na de ticket- en/of paspoortcontrole kunt u op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij nog steeds uw (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die u ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig heeft gekocht, worden door de winkel of aan boord - wanneer nodig - voor u verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Als u op een volgend vliegveld moet overstappen mag u het zegel niet verbreken tot u op uw eindbestemming bent aangekomen.
babyvoeding, die u tijdens de vlucht nodig heeft
medicijnen, die u tijdens de vlucht nodig heeft
u kunt alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter
deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak
per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen
de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter
de doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn
Vlieg zorgeloos vanaf Amsterdam, Dusseldorf of Brussel met Emirates Airlines, maak een korte stop in Dubai en vlieg vervolgen door naar uw droombestemming Mauritius, Seychellen of de Malediven. Uw droombestemming combineren met een aantal nachten Dubai, ook dat is mogelijk.
Vlieg met de Airbus A380 of Boeing777 en ontdek het comfort en service van de Emirates in Economy Class, Economy Comfortt Class, Business Class of First Class.
Mauritius Travel BV en Emirates hanteren speciaal verlaagde prijzen. Informeert u via telefoon 024-3790092 of 0031-243790092 naar de speciale aanbiedingen.
HISTORIE
LIGGING & KLIMAAT
BEVOLKING
VACCINATIES
GELD & VALUTA
ETEN & DRINKEN
TIJDSVERSCHIL & VOLTAGE
DUIKEN
BEZIENSWAARDIGHEDEN
DIEPZEE DUIKEN
BENODIGDE RESIDOCUMENTEN
BAGAGE
BAGAGE EU REGELGEVING
VLIEGEN MET EMIRATES AIRLINES
HISTORIE
HOTELS & VILLAS
WEDDINGS
AANBIEDINGEN
VRAAG OFFERTE AAN
GOLFEN
Bel ons: 024-3790092 NL
Bel ons: +31-243790092 (Belgie)
X